22 Mac 2011

My 1st Baking :-)


Hai korang!!!:)...hihihihihi..malu nak cakap..
(ape hal minah nih??)..seperti yg korang sedia maklumkan..kan aku baru dpt oben baru, so pengalaman mnggunakan oben sndiri amat2lah aku excited skali..org nak ckp aku poyo ker ape ker ckplah..mak xkisah, mak cuma luahkan apa yg mak rasa aje..janji mak bahagia..:)
Bila dah dpt rete baru (oven), mestilah sygkan..pastu haruslah terus menggunakannya kan..so, mcm yg aku ckp pembakaran pertama yg telah aku lakukan adalah KENTANG BAKAR BERKEJU..hehehehe..:P:P:P
mmg aku trkesima nengok kentang2 nih kena bakar kat dlm belog nadia bayu..terus aku jatuh cinta nk masak kentang bakar brkeju nih..resepi asal dari tuan tanahnya iaitu abg mat gebu..tp aku CnP dr nadia bayu..terima kasih abg mat ngn nadia bayu..mintak izin nk tayang kat belog K.A.M.I plak yerr..

Kentang nih mmg favourite sayur aku dgn damia..klau buat
 sambal sardin mesti aku bubuh kentang skali..klau masak bubur ayam double D pun, aku akan letak kentang jugak..damia ler yg paling taksub
 ngn kentang..asal nmpk kentang dlm makanan dia, mesti kentang dulu yg dia mintak, klau x kentang dia cari carrot..dua jenis sayur itu ajelah yg dia boleh mkn..klau aku bg sayur lain mmg dia xmahu..klau beli nasi goreng, time nk suap tuh dia cek kat dlm nasi atas sudu ada sayur hijau2 atau x??
Sebesar kuman punye sayur hijau pun dia boleh nmpk ko taw!!..dh berkali-kali aku try sorokkan sayur2 tuh kat celah2 dlm2 sudu tp bila nasi tuh dh masuk dlm mulut damia, dia akan masukkan tangan dia pastu korek balik sayur yg ada dlm mulut dia td..isshhhh3x...susah betol anak aku sorang nih nk jd penggemar sayur..Mungkin dia ikut perangai aku
 masa aku kecik2 dulu kot??..bila aku ingat2kan balik mmg aku sebenarnya xsuka mkn sayur hijau dulu..asal ada sayur atau cili basah yg warna merah atau hijo tuh, mesti aku tolak tepi pinggan..
Pastu klau mak atau kakak2 aku nmpk dah tentunya aku kena sound..
family aku nih klau bab mmbazir makanan mmg diaorg xsuka
amalan syaiton katanya..bila aku dh besar sikit barulah aku belajar mkn sayur..time tuh umur masih sekolah rendah lg kot..amik sayur pun sikit2 aje..yg peliknya sayur kaler lain boleh plak aku makan
cth mcm kobis atau taugeh..tp klau sawi, peria, petai atau sayur yg pahit2 tuh mmg aku tolak tepi ler..klau teringin sgt baru ler amik sikit2 sbb nak merasa..Skang nih bile aku dh dewasa, barulah aku terror mkn sgala jenis sayur- mayur..hahahahaha..:P

Memang benar kata org tua2..perangai ibu bapa mereka akan diwarisi oleh anak2 mereka pula..so, mmg dh jd kenyataan..damia mmg xmkn sayur hijo
mcm ibu dia..tp dania (adik) boleh mkn sayur plak..maybe pd aku mungkin sbb dania masih usia baby lagi kot..org ckp mlentur buluh biarlah dr rebungnya..
Jadi skarang mmg aku dh praktikkan supaya dania xikut mcm kakaknya,
x makan sayur..bukan ape, sayurkan mngandungi vitamin dan khasiat yg tinggi..jadi semua ibu bapa nak anak2 mereka sihat sbb mngamalkan pemakanan yg sihat dan seimbang..sape xnk anak sihatkan??...
Ok stop citer psl mkn memakan nih..skarang mak nk sharekan resepi yg mmg telah disharekan oleh tuah tanah asalnya..cekidautt!!!


KENTANG BAKAR BERKEJU

Bahan-bahannya :-

1. Kentang 5-6 biji - (aku guna kentang ruby lou imported from australia,
guna russet potatoes pun boleh jugak asalkan guna kentang yg besar2..rasanya pun lebih sedap dr kentang biasa)
2. Susu segar - (aku guna Full Krim Milk Dutchlady)
3. Serbuk lada hitam
4. Sepeket cheese
5. Butter
6. Sedikit garam sbg perasa

Cara-cara memasak :-

1. Kentang yg korang beli tuh hendaklah dibasuh sebersih-bersihnya sbb kulit kentang tuh korang boleh makan balik..lepas dh cuci,
 ko cucuk-cucukkan kentang td dgn garfu/pisau..jgn cucuk
 sampai xnmpk rupe kentang plak yerr..


Nilah rupa kentang ruby lou tuh..kentang nih dh siap dibasuh bersih2....trkejut aku masa nak timbang
kentang ruby nih..5 bijik aku amik dah nak dekat 1kg..rupenya kentang
 nih sekilo rm7.90..masa amik xtgok tanda harga..ingatkan murah aje harga dia..nasib baek aku xtamak amik byk..hahahaha..:P

2. Lepas ko dah buat step 1, letakkan kentang2 td diatas dulang pembakar, bakar selama 1jam lebih atau sehingga kentang td empuk pd suhu
seramai 170'celcius..
Lepas dh masak sejukkan dulu kentang td atau ko boleh terus potong dua kentang tuh..korek isi kentang2 td, masukkan dlm mangkuk besar...harus diingat, korek kentang tuh bebaik, jgn ganas2 sgt sbb kulit kentang tuh nak kena pakai balik..kulit kentang tuh boleh dimakan nnti..
masukkan serbuk lada hitam, garam, butter dan susu segar td..klau aku, aku bubuh butter dgn susu segar td lebih smpai trlebih..
sbb aku mmg suka lemak2 butter ngn cheese nih...susu tuh jgn ler buh terlalu byk sgt nnti isi kentang tuh jadi terlalu lembik plak..
Lepas dah siap kentang tuh akan jd mcm nih yer kengkawan...


3. Seterusnya, kentang yg dh siap dicampurkan bahan2 td perlulah dimasukkan semula ke dlm sarungnya yakni kulit kentang tuh td..tekan isi kentang tuh cecantik dan kemas..susun elok2 yer pastu letakkan kentang2 td di atas dulang pembakar semula..


4. Selepas dh susun cecantik, bolehlah korang susun cheese mcm yg aku buat nih haaa...klau ko tamak, buh ler 2-3 lapis cheese kat atas kentang tuh..hahahahhahaha...:P


Boleh korang imagine klau cheese nih dh cair kat atas kentang2 nih td???perrghhh!!!meleleh air liur gua ckp sama lu beb!!..hahahaha..
tengok pun dh nmpk sedapkan??apatah lg klau ko bubuh butter, susu segar, ngn cheese tuh lelebih sikit..


5. Dah siap buat susun atur, masukkan semula kentang2 nih td ke dlm oven...panaskan balik kentang2 nih sehingga cheese2 td
mncair kat atas kentang tuh..perggghhh!!!..sedap weiii..jgn bakor
lama2 sgt asal cheese tuh dh cair, hangus2 sikit mcm pic kat bwh
nih haa pun dah ok dah..


6. Hasil dr pembakaran pertama aku..tarrraaaaa!!!...amacam??nmpk sedapkan??nih fresh from oven taw!!..mncair-cair cheese kat atas dulang aku tuh..mmg mabeles nok!!!


7. Dah siap masak, apa lagi nak tunggu???...makan ler time panas2 nih..nak2 time hujan..mmg terangkat habis derr..dgn kelemak-lemakkan cheese dan butter yg mmg aku tamak nk bubuh byk2 dlm kentang td..hahahaha..:P

Hasil sukses My 1st Baking..mmg mnjadi sbb resepinya amatlah
mudah..celah gigi aje korang boleh buat..hehehehe..:P
sharing is caring right??..so, korang trylah buat kat umah yer..
Next entry resepi lain plak bakal mnyusul..
tunggggguuuu!!!

(p/s: My Double D kirim salam kat kawan2 ibu dia!!!)

Jumpe lagi, bye-bye!!:)



2 ulasan:

cik dyameowcrew yg comot~~ berkata...

wowww!! kelas ko maria...
kulit kentang leh mkn ke???
ko ni jgn bg ajaran sesat lak dlm resipi..aku lapar ler may... aduiii, cheese tuh yg xtahan tuh..

May'z_pelik85 berkata...

hahahaha..mmg mak dah lama kelas dah nok!!..apa plak xbleh mkn, boleh ler derr..sbb tu ler kentang tuh kena basuh bersih2..ko nak celup dgn clorox pun boleh..hahahahaha...byklah ko punye ajaran sesat..ini ajaran islam taw!!..
hahahaha...aku pun lapar gak nih asyik tgk kentang yg dh mleleh-leleh ngn cheese tuh td..ko masakkan utk aku bleh??