03 April 2011

MAK Happy Yippie YIPPIE yay YAY!!!



Hai korang!!:)..assalamualaikum w.t.b korang2..
heheheheheh..nak taw sbb apa mak happy??sbbnya ada 2 sebab..
Sebab yg ketama adalah kwn baik officemate mak dah selamat bersalin!!
mak suka sangat..kat ofis mak nih ada 4 org kakitangan awam aje..
sedih plas sadiskan??..yelah, nama pun balai trafik maka xbyk ler kakitangannyer..yg byk polis trafik aje ler..sbb tuh ler kwn2
mak yg brtiga nih jd bestfriend's aka BFF mak kat dlm pulau nih..
So, salah seorang bff mak kat ofis mak nih
adalah LIZA. pastu FATIN dgn ABG FARID. Yang baru lepas beranak tuh si liza. umur sebaya dgn aku..beranak anak sulung..Alhamdullilah, akhirnya liza dah selamat bergelar ibu pada 1 April 2011 (Jumaat) pd pukul 1.22pm..Berat anak dia 2.56kg bersalin normal di Hospital Kuala Terengganu..
dan yg paling penting,nama anak dia adalah
MUHAMMAD DHANI AJMAL BIN MOHAMAD SUHAIL.
Klau salah ejaan mak mintak maap yea liza..
ko betulkan ler sendiri..(T_T)

Wah..wah.wahh..kemain lagi mak bgtaw secara details
kat korang psl bff mak nih..xpe, mak saje nak share ngn korang aje..
if korang nk baca, mak hargainya, if korang xsuka xpyh baca pun xpe..not hard feeling hokey??..ok, sambung citer si liza nih td..dlm tempoh pregnancy diakan..si liza nih ada masalah kencing manis..maklum ler org terengganu mmg kuat mkn manis2kan??..boleh si liza nih bgtaw mak??
sbelom dia tido mlm dia mesti wajib minum air manis..
air milo, nescafe, dll..mak tegur ler dia..bukan ape, 3bulan terakhir
sblom dia nk meletup tuh,
boleh dikatakan sebulan 3,4,5x dia kena pegi klinik cek darah..
mak kesian dgn dia pastu mak tegur ko dah taw ko ada pnyakit keturunan kencing manis apsal ko suka mkn dan minum benda yg manis2 haaa??
korang taw dia jwb ape??..dia ckp dah mmg dr kecik mak aku ajar sblom tido
minum air manis sbb tuh smpai aku dh besar aku suka minum air manis sblom tido...*adehh*..mmg xdapek mak nak menolongnya..
masalah keturunan rupanyer..

Xpelah liza, walau pun ko overdue 2 hari, asal bby ko selamat kuar
 dan ko pun selamat melahirkan dah alhamdullilah sangat..
mak brsyukur kwn mak sorang nih dah lepas azab nak beranak..
kakitangan awam kat cni mak ajelah
yg dah beranak pun..maksudnya mak ajelah yg dah ada pengalaman
 mlahirkan anak..yg lg dua tuh bujang lagik..so, si liza nih byk gaklah tanya2 mak psl pregnancy dan penjagaan bby lepas dilahirkan..kira nak korek ilmu ler tuh, nak belajar..klau xamik petua dr senior2 amik petua
 dr mak sendiri sudah...:P
Mak call liza smlm tnya pngalaman dia brsalin normal anak prtama mcm mane..hahahahaha..mmg seronok liza ckp..dia kata thn depan dia nk mngandung lg skali mcm mak..hahahahahhaa..:P
Boleh dia nak tiru mak??mentang2 mak beranak sorang setahun dia nk challenged mak ler tuh..sukahati ko ler liza janji mung bahagia ngn family mung tuh..hahahahahahah....
**giler aku gelak dh mcm pompuan meroyan**

Dah habis citer psl liza..jap gie mak nk citer sbb kedua mak happy..
nak taw apa pasal mak happy utk kali yg ke-2??
korang layan nih dulu yehhh??

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


Inilah kwn2 mak kat opis mak nih..dr kiri liza, mak dan midah..
time nih liza baru preggy 3 atau 4 bulan mcm tuh..
si midah tuh plak dia keje kat ipd sbg pt komunikasi aka operator telefon daaaa..tp kesian midah kena keje shift..si midah nih pun tgh sarat
 mngandung skang..pregnant anak
 sulung gak sama ngn liza cuma beranak lain2 bulan aje..
liza bulan 4, si midah bulan 7 nnti..

Mak yg dah kena demam malaria tapiyokaa..si liza pun dah kena trsampuk
dek hantu kak limah punye citer..pelawok, pelawok, pelawookkk..
...Time nih kitaorg tgh kursus kat anak bukit, kota star kedah...

Liza da pregger mom!!..time nih dia dah sarat dah..dh 8 bulan lebih dahh..
haaa..sebelah liza tuh kwn bff aku sorang lg kat balai nih..
nama dia fatin..umur 24thn dah available but still single..hahahaha..:P
mcm mane tuh??time ni diorg berdua aje yg kena pegi kursus..
mak xpyh pegi  sbb mak dah lama compem keje..
diorg pegi kursus induksi kat INTURA, sungai petani kedah..


Sebab ke-2 mak happy adalah...jeng..jeng...jeng!!!...hahahahahaha...
mak dpt buat tart!!!...**mak tgh tepuk tangan mcm org utan**
hahahahaha...giler ko, buat kuih tart seronok beronok-ronok mcm tuh skali??
mak seronok ler sbb hajat mak nk buat kuih tart nih dh trcapai..
byk rintangan dan dugaan mak buat kuih tart nih ko taw!!..
cer citer..cer citerrr!!!..

Citer dia mcm nih..hari prtama mak dapat resepi nih dr kak de, sepupu
laki mak yg dok kat putrajaya tuh..yg telah dicopypaste resepi tuan umahnya kak am..mak pun pulun beria-ia nak buat tart nih..
Mak nih pantang nengok kuih ker, kek ker yg sedap2..mesti mak nk try test buat..ptg tuh jugak lepas balik dr koje terus mak ajak en.suamy mak
poie kedai pegi cari acuan tart nih..ko taw mmg sadis mak nk bgtaw nih..
kat langkawi nih bukan ler mak nak hina or caci maki..
tp mmg mak sedih skali..mak smenjak dua-menjak dh ada oben nih..
mak dah giler nak mmbaking aje kejenya..smpai masak nasi pun mak xbuat..
asyik makan tapau ajelah kejenya..laki mak dh bising..
bile nak masak??asyik mmbakor aje kejenyer..hahahaha..brdesing telinga
mak kena tahan maki..sabar ajelah..(T_T)
Xpe, time hari bkerja mmg mak pemalas rabieul awal nak memasak..
tp time coti mmg mak rajin nk masak..hahahahaha...
smbung citer acuan td..sebenarnya yg mak pelik dan sedih suam2 kuku sbb
kat langkawi nih xde kedai yg mnjual bahan2 bakery!!!!..wwuuuaaarrgghhh!!
mmg sedih hokeh??..mak dah ler minat mmasak..bile time nk masak..
barang plak xde jual..huhuhuhu..sedih taww!!(T_T)

Napelah pulau langkawi nih xde kedai yg mak nak??..dah ler nak cari
bahan kemain payoh??..dah sesusah tuh, mak beli dan gunakan ajelah ape yg hadoo..mak fedup bile kedai jual bahan2 bakery tuh
 xwujud kat dlm pulau nih!!..mak teruskan misi mak ngn en.suamy pegi billion kat cni..mncari-cari acuan kuih tart idaman mak..cari punye cari barulah jumpe..klau dah jumpe brkenan xpe..
ini x, mmg xbrkenan habis..besar gedabak acuan tart yg mak jumpe tuh..
RM1.20 satu bijik acuan..yg saiz kecik punye mmg xjual daaa..mak frust lg..
ajak en.suamy balik..cari kat kedai2 lain..kot2 ler hadoo..pegilah kami ke kedai2 lain..pun xjumpe gak..last2 balik umah..
tibe esoknya tuh, mak mmg nak buat sgt2 nih kuih tart idaman mak tuh..pagi jumaat minggu minggu lepas
en.suamy kena attend HARI POLIS YANG KE-204 dekart IPD LANGKAWI..
mak pun kena pegi gak tp mak dpt excuse psl double D mak
xde sape nk jaga..tanye kak mimie (owner taska) dia ckp dia xboleh jaga
sbb nk hantar anak pegi tuisyen..so, mak xdptlah menemani en.suamy mak
brkawad kaki time tuh..
Time mak kat umah nih, mak xsedap hati bile tangan xmmbaking kat dapor...
dlm hati mak ckp mnyesal aku xbeli acuan kuih tart tuh smlm..
besar pun besarlah janji jadi kuih tart..
Bile en. suamy mak dah balik umah, terus mak suruh dia pegi billion belikan mak acuan tart tuh smpai 30 bijik..en.suamy menurut perintah
 terus blah..pegi beli ape yg mak hajatkan..hahahahaha..
Balik2 aje laki mak..mak pun terus mngentel tepung sbb nk tekan dlm acuan tart yg besar td tuh..ko taw, dah ler mak xde filling, mak bantai

guna jem..hasilnya kuih tart mak jadi kuih bantat aka mcm kuih bantal yg gedempol mcm tuannya..hahahahaha...:P

Menyesal weiii mak beli acuan tuh..dah ler mak tamak beli
 byk plak tuh..mmg mak xpuashati sbb tart mak xberapa nk jadi sbb acuan tuh besar sgt..terus laki mak pujuk mak nak jadi volunteer pegi beli acuan tart
dan bahan2 bakery lain kat luar..yakni laki mak nak pegi ALOR SETAR
semata-mata nk keluar skali ngn kwn2 dia pegi mlawat kwn dia
punye tok tgh nazak sakit tua..skali pakej pujuk mak sbb nak ikut kwn punye pasalkan??..nak belikan mak skali bahan2 yg mak order dgn acuan tart tuh..
sabar ajelah..nak xnak mak pikio-pikio balik kang frust mnonggeng plak
aku, klau xdpt nak buat tart idaman aku tuh..
terus mak xsyak curiga yg bukan2, mak bg ler keizinan kat en.suamy mak pegi A.S ikut kwn2 dia tuh..suka kemain lg laki aku time tuh..dpt ngongket
tanpa is3 dan anak2nya yg trchenta...
hahahahahaha...:P

Mak yg xpikio bukan2 nih dok diam-diam ler kat umah dgn double D..
1st trial nk buat blueberry cheese tart mmg xbrjaya..
kena tunggu acuan yg sebenar smpai baru boleh brjaya..akhirnya en.suamy mak balik dgn mmbawa beg plastik besar yg berisi brg2 idaman yg mak dambakan slama ini..hahahahaha..suka mak nok..
minggu tuh mmg xjd buat 2nd trial punye
blueberry cheese tart..so, mak upgrade jd buat minggu cuti baru2 nih..
hahahahaha..mmg brjayo hasil usaha mnunggu mak kali ini..
berkat kesabaran mak menunggu nak dekat sminggu
sbb nk tunggu hari coti punye psl smata-mata nk buat blueberry cheese tart nih brjaya jugak!!Mmg mak bangga dan happy sgt
walaupun corak bunga-bungaan
 dia x berapa nak cantik *vangga*, tp rasanya mmg tip top, meletopp kebaboomm!!!..hahahaha...cuma mak rasa kena kurangkan gula sikit lepas nih..manis dah sedap dah..inti dia pun mak gunakan inti yg betul..
Nilah hasil air tangan mak yg teringin sgt nk buat drp minggu yg dh salah beli acuan tart harituh..moh nengok!!


Lepas dah nguli, mncanai sume bagai tekapkan jd ghupe lagu nih yea
kwn2..ini acuan 6'3cm yg betul..yg sebonar-bonar ehh..
inilah acuan tart yea..arituh mak beli mcm nih gak cuma lg besar drp yg ini..
so, very the mmbazir..tp xpe, acuan tart yg bosar tuh nnti
mak boleh buat tart telur plak..hihihihihi ( ^___^ )

Macam cantek aje kuih mak nih kan??agak2 mak mcm nk meniago ajo..
hahahahaha..laku ker idak ntah??

Dan hasilnya..taraaaa!!!..mngiurkan..mlazatkan..menyedapkan!!
hahahahahaha..:P

Mak guna 4 jenis filling..blueberry filling, coklat filling,
 strawberry filling dan orange filling..buat sikit2 aje mak guna 2 adunan tepung dpt ler 26 bijik tart nih haaa..walaupun tangan mak
xbrseni, tp lepas nih mak nk belajor biar brseni sikit corak mural mak
kat atas tart tuh..tart dh comel dah..kaligrafi aje yg fail..
hahahahahahaha...:P:P:P:P

Gambar close-up..sedapkan??akhirnya dpt gak mak mnyantap kuih tart
idaman mak nih..en.suamy puji sedap, minggu depan
dia suruh buat lg..pastu dia suruh mak meniaga jual tart nih..boleh??

*

*

*

*

*

Dan akhir skali mak nak share ngn korang resepi Blueberry Cheese Tart
buatan kak am nih..tp mak cNp dr rumah kak de aje..
Sila tiru dan cilok ok??

BLUEBERRY CHEESE TART
BAHAN PASTRY
1 biji telur
100g butter
75g icing sugar
200g tepung gandum
CARANYA
Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
Bakar selama 15minit - 160°C
KRIM CHEESE
250g keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
60g icing sugar
1 biji telur
CARANYA
Pukul semua bahan sehingga halus & rata
pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
(sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
kemudian di bakar sekejap

Hujung bulan 3 arituh mak ada buah kuih tart jugak..
tp fruits tartlet aje ler..acuan tart tuh pun mak salah beli gak..time tuh beli masa holiday bulan lepas..aku amik mcm2 jenis loyang skali ngn acuan
tart yg salah beli tuh..Maka, jadilah fruits tartlet mak kecik cenonit..
tp bukan kecik mcm tuan dia yea???hahahahaha..:P
Jom layan fruits tartlet mak yg sedap dipandang nih..hahahahaha..
mak nak komen sikit..tuan punye resepi nih bg resepi pastry dh sedap dh..
cuma inti kastard dia tuh kureng sedap..mak bukan nk komplen tp just nk bgtaw..lepas nih klau mak buat fruits tartlet lg mak nk tukar resepi inti
kastard tuh..mak nak gantikan dgn kastard jagung
homemade by SADIAH BINTI HARON yakni emak MAK!!..
hahahahahahahah...gerenti sodap!!..
Minta maaf yea tuan tanah yg asal punye resepi..mak bukan nk kondem,
mak dh amik resepi TT pun dah alhamdullilah..
cuma mak nk bgtau psl inti kastard TT ajelah..bukan hadoo niat apa2 slain drp itu yea..hrp2 TT maafkanlah kata2 mak nih..mak xnak mnyinggung hati mana2
pihak..klau2 TT trbaca belog mak nih..mak minta jgn mkn dalam yea??
tq TT..i lap uuuu!!..muahhh!!hahahahaha..
Ok, mak dah mintak maaf siap2, kot2 ler..bile TT tuh dah buka belog mak
nih dia nmpk ape yg mak tulis terus dia maki hamun mak,
xpsl2 mak kena privatekan belog mak nih haaa..terus melingkopp!!hahahahaha...:P:P:P

TART BUAH-BUAHAN yg mak dh lupa
sape punye tuan tanah resepi asal dia..nk buat pastry dia senang
 aje...ko copypasteyg atas punye resepi..tp bab inti kastard tuh
ko pm makklau nk resepi dia yeh??mak malas nk
taip panjang2 kat cni..:P
Fruits tartlet mak yg dah siap dibakor dan dihias..
amacam cantek x??
cuma inti dia aje rasa kureng c-ket..
dah selamat pun masuk perot..




Pendek citer, kuih2 tart yg mak buat nih..walaupun trsalah buat sbb
mnggunakan acuan yg salah dan resepi inti yg xberapa nak best..
akhirnya mak brjaya pulangkan balik pinggan mangkok jiran2 mak yg suka bebenor hantor mcm2 lauk pauk, kuih muih kat mak nih haaa..
sbb tuh ler mak trpaksa merajinkan diri kat dapur
sbb nak balas balik lauk pauk org..mak dah bagi sepinggan depa tanye
en.suamy mak ada lg x kuih tart??smpai jiran hujung taman umah mak nih pun tanye kat kak pah jiran depan umah mak nih, time diorg dtg brborak hari jumaat lepas tanye psl kuih tart mak??sebabnya depa
 tanye psl depa nak rasa tart2 yg mak buat nih sedap ker idak..ecehh..cehh..cehh..cam sedap aje??hehehehehehe...:P klau sedap kak pah, kak yah, kak senah, kak peah oiii!!..meh ler order ngn kite..order nk free aje ker??hahahahahaha...:P:P
Habislah mulut aku dah start celupar!!! hahahahahahaha....

Sekian, terima kasih..adios bebeh..(T_T)





2 ulasan:

yanie anuar berkata...

cantik ko punya cheese tart mai......pas ni kak de kna buat balik la..nak wat jgak fruits tartlet..

May'z_pelik85 berkata...

mane ada cantek kak de..hodoh aje rupe bunga atas tart tuh..tgn xbrseni camtuhlah jdnya..hehehehe..skang nih may dah terror ckit buat corak bunga atas tart tuh..boleh arr meniaga lepas nih..hahahahaha...:P buat kak de jgn xbuat..benda baru harus ditry buat...:P