31 Januari 2011

AKU masak AKU makan


Hai korang:)..very good evening dan assalamualaikum..
Kejap aje dah hujung bulan 1 kan??pejam celik pejam pelik dah tinggal 11 bulan lg nak kena lalui pd thn 2011 nih..azam aku pun blom trcapai lg nih..bile nak buat ntah??..hahahaha..korang xrasa ker bulan nih brlalu dgn cepatnya??aku rasa mcm baru aje msuk bulan 1..ishhh..tetiba aje esok dh msuk bulan 2 kan??..kenapa aku mcm xprcaya nih??..ishh..apsal yeh??abaikan..

Petang nih aku nak storymory psl edisi masak-memasak aku minggu lepas..time cuti weekend last week seperti biasa time utk masak buat kaum keluarga..so plan nak buat mmg dah lama nak buat dan akhirnya dpt gak aku buat cuti last week..korang nak tau x??..aku nih sbenarnya bukanlah jenis yg suka memasak..sejak dr bujang lg mmg dlm adik-beradik aku..aku ler yg paling pemalas nak masak kat umah mak aku..hahahaha..slalu kena brain wash ngn mak, ngn kakak2 aku sbb malas nak masak pastu tlg diorg kat dapur..
tau nak mencekik aje..tp..tp..ada tapinyer..w/pun aku nih malas nak masak, aku ttp rajin mngemas lepas diorg dh habis mkn..aku ler kena cuci pinggan mangkok, kena lap meja mkn, kena sapu sampah, mop lantai dan yg paling aku malas skali nak buat kena lap stoves..tension mak nyah..klau dh brkerak tuh yg mak malas nak sental..

Dari segi mengemas lepas mkn tuh mmg job akulah kan..pastu aku nih suka tlg mak aku potong2 bwg, potong sayur, cuci itu ini dan kosek beras..aku ler org yg boleh dikatakan kena masak nasi hari2..ehh..yer ke aku orgnyer???..hahahaha..marah mak ngn kakak2 aku klau diorg baca n3 aku harinih..hahahaha..sowi yer mak ngn kakak-kakakku..ekekekeke..=P
Rindu plak aku waktu bujang dulu2..waktu kena marah ngn mak sbb malas nak tlg dia kat dapur..rindu kat mak jugak..i miss u mom!! :-* :-* :-*
Sekarang, sejak aku dah kawin dan anak pun dh 2, aku dh jd rajin nak belajar memasak sbb en.suamy aku suka makan..dia xsuka sgt mkn kat luar..so kenalah belajar masak dan masak utk laki dan anak2 sndiri..dh mmg tuah badan ko farah..hahahahaha=P
Ok, hari jumaat yg lepas aku nak buat kuih pau, tp xjd buat jd aku buat hari sabtu..so jumaat tuh aku masak menu lunch ini..masak ikan siakap dgn sambal tumis udang petai..simple aje xde masak sayur pun..utk double d buat sup bebola ikan ngn kek ikan..pun simple mimple..sebab time tuh mmg aku pemalas nak masak yg renyah2 nih..jom tengok selera ker x selera korang nengok hidangan orang pemalas nak masak harinih..layan....


Menu:
Ikan siakap kukus tuannya pemalas nak masak ya robbii!!

Ko tengok ler rupe ikan mak tuh, dah trcabut kepala dia aku kejekan..nasiblah ko ikan..akhirnya ko masuk ke perut aku jugak..resepi nih aku reka sendiri tau..hahahaha..korang nk tau resepi dia hape??senang sajork, ko beli perencah kat bawah nih, ikan siakap sekor ker ikan bawal ker..ikut ler ikan ape ko nak mncekikkan??..sediakan periuk kukus..ko lumur ikan siakap tuh dgn perencah kat bwh nih lg, kukus 10-15 minit sampai isi ikan betul2 dah masak, dah siap..makan dgn nasi baru masak..pergghh!!..sedap siot w/pun simple utk org malas mcm aku nih..bg aku ianya ttp best sbb dia cepat, mudah dan malas...hahahaha=P

Jangan lupa beli nih yer..perencah ikan kukus portuguese segera..perencah nih bagus sbb dia 3 in 1..bleh kukus, goreng dan bakar..rasa dia pun sedap..klau ikut selera tekak aku ler...


Perencah Ikan Kukus Portuguese Segera Cap MAK NYONYA


Menu :
Sambal Tumis Udang Petai Merah Membara Semangat Waja


Sambal udang petai nih mmg peberet mak ngn laki mak..en.suamy aku tuh mmg suka giler makan sambal potai nih..especially klau mak dia sndiri yg masak..dh 9 bulan duduk langkawi, baru kalinih 1st time aku dpt cari petai dan makan petai..akceli w/pun nih lauk peberet aku tp aku nih bukanlah penggemar petai..
klau petai mentah tuh lg ler..aku amik sikit2 aje..klau dh buat sambal mcm nih sedap lg..mmg licin satu pinggan aku ngn en.suamy kejekan..en.suamy ckp lama xmkn petai mcm makan buah, rangup aje krak kruk krak kruk mngunyah petai..tp tibe nak mmbuang tuh..bau petai ajelah bilik air umah aku tuh..hahahahaha..sori yer korang mak ngarut lagi..


Sambung citer hari sabtu aku rajin, aku nak makan kuih pau buatan tangan sendiri..pastu sblom tuh aku nak masak dan makan kacang phool yg dah lama aku nak buat..akhirnya baru aku dpt buat..makanan nih asal dr singapura..sedap dimakan dgn roti perancis dan telur mata kerbau..tp mkn dgn roti paun biasa tuh pun boleh, xde telur pun xpe..kacang phool aje dh sedap mkn ngn roti..kacang phool nih klau nk mkn dgn nasi pun bleh aje..tp mcm xbest kot rasa dia..mkn ngn roti lg sedap..

Resepi asal aku xtau sape tuan tanahnya..tp aku amik resepi nih dr SIL aku, kak ngah..tq kak ngah..sedap marbeles resepi nih..pasnih bleh try lg..



Menu :
Kacang Phool Roti Perancis Versi Derhaka


Nih copy dari kak ngah, kak ngah pun ubah resepi asal kacang phool nih tp aku pun edit2 sikit resepi kak ngah nih ikut citarasa aku..w/pun dah diolah dan diubah tp kacang phool aku nih ttp meletop dan sedap..ubah resepi punye psl sbb tuh nama resepi pun dah jd derhaka..aku copypaste sajork..

KACANG PHOOL ROTI PERANCIS VERSI DERHAKA - ( source kak ngah )

Bahan-bahan :


2 biji bawang besar/bawang bombay (potong dadu)
1 biji bawang putih (potong dadu)
1 sudu besar cili kering yg dh diblend (ikutlah nak pedas mana..ikut tahap kepedasan masing2..tp aku xbubuh cili sbb nak kasik double d makan..dan diorg sukakannya)
1 biji tomato (potong dadu)
1-2 sudu besar sos tomato
1-2 sudu besar sos cili
1 sudu besar rempah kari daging (aku guna rempah kari daging faiza)
1 bungkus daging kisar (aku guna ramly burger punye)
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
serbuk lada sulah
1 tin kacang foul brand kimball (boleh dpt kat pasaraya2 besar)
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Daun ketumbar secekak (dimayang halus)

Cara-cara nak masak :
1. Tumis bawang putih hingga naik bau. masukkan bawang merah/bombay dan tumis sehingga naik bau dan layu. Masukkan cili kisar, tumis hingga naik bau lg. Masukkan serbuk kari td..
2. Masukkan daging, kacau smpai daging masak. Masukkan serbuk jintan manis dan putih. Gaul sebati.
3. Masukkan tomato, gaul seketika. Masukkan kacang foul setin dgn air2 dia skali, masuk sos tomato dan sos cili. boh ler semua benda kecuali daun ketumbar. Kalau suka berkuah tambah air sikit..senangkan??campak aje semua benda..last skali bile dh mndidih baru campakkan daun ketumbar td..dah siap mkn dgn roti perancis..mkn time panas2..meletops u'wolls!!
  

gmbr dr cik googles..tq cik googles

Ni ler rupe kacang foul atau kacang phool tuh..harga dia mmg rm2.60 shj..kacang nih slalu ada kat pasaraya yg besar2 aje..klau kedai2 runcit tuh mmg susah nak jumpe..

Lepas dan buat kacang phool/foul tuh..aku teruskan misi buat kuih pau, kaler hijau putih lg kuih pau mak..resepi nih dr kak ros osaka, jepun...kak ros dh balik ke m'sia pun, setelah hampir 5 thn ker atau dah 5 thn dia duduk kat jepun..dgr cite org tua dia xsihat sbb tuh dia balik m'sia..tinggallah en.suamy dia disana slama sethn..kira perkahwinan jarak jauh (pjj) ler nih..skang kak ros ada kat n9 umah mak dia..aku mmg slalu cuba resepi2 kak ros nih..mmg sedap dan mabeles..slalu aku buat kuih2 dlm web kak ros nih mesti mnjadi..kecuali kuih pau aku..hahahaha..=P

Kuih pau aku nih kira oklah..bg aku sedap sbb inti yg aku guna kaya dlm tin aje pastu satu lg inti, inti kelapa aku buat sndiri..campak kelapa, campak gula merah, campak daun pandan selai dgn air masak sikit..pastu gaul2 sbati dah siap sejukkan pastu masuk dlm doh kuih pau..yg hijo tuh xdelah hijo betol mcm kuih pau aku..korang jgn tertipu plak dgn gmbo2 aku nih..hahahaha..aku edit gmbo2 nih..saje nak nampak kuih pau aku tuh hijau menyerlah..padahal hijau cair aje pun..yg hijau tuh inti kaya, nak menarik aku bubuh pewarna hijau sikit..yg putih tuh inti kelapa..

Akukan budak baru belajar, maka haruslah kuih pau aku sbegitu rupe..smpai trkeluar-keluar inti aku..mak tamak, mak bubuh lebih inti kaya dlm pau mak..ikut resepi asal boh 1 sudu kecik aje inti kaya..sbb aku hantu kaya, aku bubuh 1 sudu besaw..hahahaha..tu psl ler kuih pau aku ada yg pecah2..mmg sah xbleh niaga kuih tepi jln lagi nih..don't jugde book by it's cover hokeh??
W/pun rupe kuih pau mak xcantik tp kulit luar pau mak cantik taw!!..bersih aje..xde jerawat pown..lembut dan gebu aje rasanya..bile dah berejam-jam duk kat dapur..setelah berlepoh-lepoh aku mngerjakan kuih pau aku tuh..akhirnya aku tersenyum puas kesengihan sbb double d suka sgt dpt mkn kuih pau nih panas2 dgn kacang phool, 1st time ibu diorg buat..seronok tengok reaksi anak2 mak mkn dgn seleranya..lupa plak nk amik gmbo double d tgh mkn..sempat amik gmbo kuih pau aku aje nih haaa..hahahahaha=P



Menu :
Kuih Pau Mak Terpenyek Sudaa..


Rupe kuih pau aku yg xcukup sifat..ada bulat ada persegi, ada yg kembang, ada yg kuncup, ada yg kecik, ada yg besar..hahahaha..gelak besar aku tengok masa nak angkat kuih pau aku nih..xkisahlah janji rasanya memuaskan..sedap, lembut dan yg paling penting best!!..tq kak ros, resepi pau kak ros nih mmg tiptop!!..lainkali nak buat lg kuih pau kak ros..nak blaja bg cantikkan doh pau..bg bulat2 mcm org yg menjual kat luar tuh..aku nak try buat inti kacang merah dgn inti coklat plak pasni..

(Nota kaki : teringin nak jd chef wan..pandai masak, byk uang tp mak nih xrajin ke dapur orgnya..=P)

Oklah korang, aku nak sambung buat keje..nnti k.a.m.i storymory cerita lain pulak yerk??sehingga brjumpa lagi..bubbye!!!:-*